0

WAAR KUNNEN WE U MEE HELPEN?

Alle vragen én antwoorden die je hebt over graan en alles rondom granen!

Hoe kook je de vlokken?

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om vlokken te bereiden. Een tip: kijk hier voor al onze lekkere recepten. Een basisbereiding om onze vlokken te koken:

  • Breng 3 dl melk of water aan de kook.

  • Voeg er 30 gram vlokken aan toe.

  • Kijk op de verpakking hoe lang ze moeten koken, ze zijn gaar als er geen harde stukjes meer inzitten.

  • Laat de vlokken nog even staan in de melk (nawellen) zodat het echt een lekker papje wordt. Ook de naweltijd staat op onze verpakking.

  • Smullen maar!

Moeten de vlokken en muesli’s gekookt worden?

Nee. Maar de één vindt het simpelweg lekkerder om de vlokken of muesli gekookt te eten, omdat ze dan zachter zijn en makkelijker te verteren. Terwijl de ander ze het liefst knapperig eet. Welke manier het beste bij je past? Test het zelf!

Wat is de glycemische index (GI)?

Het is een inschatting van de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt als iemand koolhydraten heeft gegeten. Koolhydraten die langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven hebben een lage glycemische index. De GI van glucose is 100. Een waarde onder 55 is laag. In het algemeen wordt een lage GI als gunstig, dus gezond, beschouwd. Dat is niet per definitie waar (het is van meerdere factoren afhankelijk) maar de GI kan wel een goede richtlijn zijn voor een gezonder voedingspatroon.

Wat is fytinezuur?

Fytinezuur is een stof die van nature voorkomt in zaadachtige voedingsmiddelen zoals granen, bonen en noten. Het bevindt zich vooral in de buitenste lagen van granen. De formele benaming is overigens fytaat. In de natuur is fytaat een bron van fosfor voor de kiemplant. De mens maakt nauwelijks fytase aan en kan daarom deze vorm van fosfor slechts beperkt benutten.