We krijgen ons biologisch geteeld graan vooral van regionale telers en van de Nederlandse biologische graanpool. Dat gebeurt in de oogstmaanden juli en augustus. En dan? Hoe ziet een biologisch productieproces eruit? Hoe maken we er lekkere granen, graanvlokken en knapperige muesli’s van?
We ontvangen het graan los of in big bags. Daar zit vaak nog stro, grof onkruid, steentjes, loze en aangetaste korrels tussen. Dat zuigen we eruit met een voorreiniger, een soort grote stofzuiger. Het graan kan bij binnenkomst nog zo’n 18 tot 20% vocht bevatten.
Om graan te kunnen bewaren zonder dat het bederft, mag het vochtgehalte niet hoger dan 16% zijn. Zo nodig drogen we het graan nog na met lucht. Daarbij mag het niet warmer worden dan 40 graden Celsius, omdat anders de kiemkracht verloren kan gaan.
Vervolgens slaan we het graan in een silo op. Om vermenging te voorkomen hebben alle graansoorten zoveel mogelijk een vaste silo. Met een goede beluchting in de silo’s kunnen we het graan op temperatuur houden. De temperatuur controleren we nauwgezet: tijdens en vlak na de oogst dagelijks, daarna wekelijks.
De meeste granen hoeven niet gepeld te worden of kunnen we gepeld inkopen. Dit geldt niet voor haver en gerst, die moeten we nog pellen. Een haverkorrel zit los in zijn pel, een gerstkorrel zit eraan vast. Ze moeten dan ook elk op een andere manier gepeld worden. Ongepelde haverkorrels stoppen we in een soort centrifuge, waar de korrel losschiet uit de pel. Ongepelde gerstkorrels wrijven we intensief tegen elkaar met een pelsteen, waardoor de korrel loslaat. Dat kan zonder de zemel en kiem te beschadigen waardoor de voedingswaarde grotendeels behouden blijft.
Om het graan helemaal zuiver te krijgen gaan we het ‘schonen’. We halen de laatste restjes vuil weg op basis van gewicht: stro en kaf zijn lichter dan graan, stenen zijn zwaarder. Met verschillende zeven maken we het graan helemaal schoon. Daarna is het geschikt om tot vlokken geplet te worden of om als heel graan in de winkels te verkopen.
Eén dag voordat we het graan gaan pletten wordt het geweekt. De volgende dag gaat het graan op een band waar we het graan voorverwarmen. Dat doen we om een aantal redenen: het graan wordt zacht en soepel, bepaalde enzymen worden uitgeschakeld die de korrel bitter kunnen maken én het zorgt ervoor dat het graanzetmeel samenhang krijgt waardoor de vlok later niet uit elkaar kan vallen. Hierna pletten we met een wals het graan tot vlokken, laten we het afkoelen en verliezen we het vocht.
Van onze biologische graanvlokken maken we ook verschillende muesli’s. De vlokken mengen we met noten en/of vruchten. We slaan het mengsel ter plaatse op in grootverpakkingen of in een silobakken, waarmee we het naar de inpakmachine brengen. Klik hier voor ons assortiment lokale muesli’s: van 4- tot 7-korenvlokken en van notenmuesli tot verschillende krokante muesli’s en crunchy’s.
Om een krokante smaak en mondgevoel te krijgen worden sommige muesli’s gebakken in de oven. Dit doen we op een authentieke manier op bakplaten. Op deze manier kunnen we heerlijke granola’s, krokante muesli’s en crunchy’s maken. De producten worden gezoet met tarwestroop, agave siroop, rietsuiker of appelpasta. We proberen daarbij het suikergehalte zo laag mogelijk te houden. Onze suikerarme en eiwitrijke granola bevatten zelf minder dan 5%. Om te bakken heb je ook olie nodig. Wij gebruiken hiervoor zonnebloemolie. Vanwege de slechte impact op het milieu verwerken we geen palmolie in onze producten.
Het verpakken van onze producten gebeurt volledig automatisch. Het product wordt afgewogen en ingepakt met een #biologisch afbreekbare folie#, die bedrukt wordt met de productnaam, barcode en THT-datum. Op onze verzameltafel verpakken we de zakjes in een verzameldoos (omdoos), waarop eveneens de THT-datum en productnaam wordt geprint.
Voor onze glutenvrije producten hebben we een aparte pletlijn en een apart glutenvrij magazijn zodat alle vlokken glutenvrij zijn én blijven. Lees hier meer over onze glutenvrije producten, bekijk hier onze glutenvrije producten en check hier onze glutenvrije recepten.
Je winkelmand is leeg.
Terug naar de webshop
Er is zoveel vraag naar onze heerlijke producten, dat we nu een tweede oven hebben in onze bakkerij. Daardoor lopen we helaas wel achter met produceren en kan het dus langer duren voor jouw favoriete producten weer op voorraad zijn. We doen ons uiterste best om alles bij te werken en zo snel mogelijk weer toe te voegen aan de webshop.