0

Schrobbelèrcake met Peren en Karamel

1 uur en 15 minuten Roggevlokken 12 personen

Ingrediënten

  • VOOR DE PERENVULLING
  • 2 grote peren
  • 100 gram suiker
  • 3 eetlepels water
  • 50 milliliter Schrobbelèr
  • VOOR DE CAKE
  • 200 gram (plantaardige) boter
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200 milliliter(plantaardige) melk
  • 100 gram roggevlokken
  • 275 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • halve theelepel
  • 50 milliliter Schrobbelèr

Bereidingswijze

1

Bekleed een springvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 170°C.

2

Begin met het maken van het beslag. Klop de boter, suiker en vanillesuiker met een mixer luchtig. Voeg beetje bij beetje de melk toe en mix deze door het beslag. Meng in een aparte kom de roggevlokken, bloem, bakpoeder en het zout. Voeg dit beetje bij beetje toe aan het botermengsel en meng het met een spatel goed door elkaar. Giet tot slot de Schrobbelèr bij het beslag en roer dit door het beslag. Zet het beslag even in de koelkast en ga dan verder met de perenvulling.

3

Schil en halveer de peren. Verwijder het klokhuis. Snijd ze vervolgens in partjes. Leg de perenpartjes in de met bakpapier beklede springvorm.

4

Maak vervolgens de karamel. Doe de suiker en het water in een pan en verwarm dit op laag vuur. Laat de suiker langzaam smelten. Na enige tijd begint de suiker te karameliseren. Roer niet door de pan, maar zwenk de pan eventueel een beetje heen en weer. Wanneer je een karamelgeur ruikt, is de karamel klaar. Giet op het laatste moment de Schrobbelèr bij de karamel. Verdeel de helft van de karamel over de peertjes. De overige helft kun je bewaren om te serveren bij de cake.

5

Haal het beslag uit de koelkast. Verdeel het beslag over de karamelpeertjes. Zet de cake in de oven en bak hem 45-50 minuten. Om te checken of de cake gaar is, kun je er een satéprikker in prikken. Deze moet redelijk schoon weer uit de cake komen. Plakken er nog veel deegrestjes aan, dan is de cake nog niet gaar genoeg.

6

Leg een bord bovenop de springvorm en keer de cake om. De onderkant met de peren wordt nu de bovenkant.

7

Serveer de cake met wat slagroom of vanille-ijs en natuurlijk een glaasje Schrobbelèr.

Roggevlokken

Roggevlokken

1,82 1,55

Meer inspiratie?
Download ons GRATIS magazine!