Barley water

Een Engelse graandrank waarvan gezegd wordt dat deze de stofwisseling ontlast en een genezende werking heeft bij koorts. Ook lekker als verfrissende koude drank, vermengd met vruchtensap.

2 uur

Ingrediënten

  • 100 g gerstvlokken
  • 1 l water
  • 1 vijg of dadel of 2 gedroogde abrikozen
  • 2 schijfjes citroen of sinaasappel met schil, biologisch
  • ¼ kaneelstokje
  • Snufje zout
  • 1 -2 kruidnagelen, als u een warme drank maakt
  • Appeldiksap of honing naar smaak

Bereidingswijze

1

Breng alle ingrediënten (behalve diksap of honing) langzaam aan de kook en laat dit mengsel, met de deksel schuin op de pan, op een laag pitje ca. 2 uur sudderen.

2

Giet de drank door een zeef en breng op smaak met appeldiksap of, mits hij wat afgekoeld is, met honing.

3

Als koude drank pas proeven als de drank met vruchtensap is vermengd, meestal is zoeten dan niet meer nodig.

4
Variatietips

Vervang de gerst door rijstvlokken. Deze drank werkt stoppend, vooral in combinatie met bosbessen-oersap.

5

Vervang gerst door havervlokken. Deze drank werkt laxerend.

6

Vervang gerst door gierstvlokken. Gierstdrank werkt versterkend op haren, huid en nagels.

7

Kook voor een pittige smaak 1-2 schijfjes gemberwortel mee. Werkt verwarmend.