Authentieke biologische
nederlandse Graanpletterij sinds 1977

Barley water

Een Engelse graandrank waarvan gezegd wordt dat deze de stofwisseling ontlast en een genezende werking heeft bij koorts. Ook lekker als verfrissende koude drank, vermengd met vruchtensap.

2 uur

Ingrediënten

  • 100 g gerstvlokken
  • 1 l water
  • 1 vijg of dadel of 2 gedroogde abrikozen
  • 2 schijfjes citroen of sinaasappel met schil, biologisch
  • ¼ kaneelstokje
  • Snufje zout
  • 1 -2 kruidnagelen, als u een warme drank maakt
  • Appeldiksap of honing naar smaak

Bereidingswijze

1

Breng alle ingrediënten (behalve diksap of honing) langzaam aan de kook en laat dit mengsel, met de deksel schuin op de pan, op een laag pitje ca. 2 uur sudderen.

2

Giet de drank door een zeef en breng op smaak met appeldiksap of, mits hij wat afgekoeld is, met honing.

3

Als koude drank pas proeven als de drank met vruchtensap is vermengd, meestal is zoeten dan niet meer nodig.

4
Variatietips

Vervang de gerst door rijstvlokken. Deze drank werkt stoppend, vooral in combinatie met bosbessen-oersap.

5

Vervang gerst door havervlokken. Deze drank werkt laxerend.

6

Vervang gerst door gierstvlokken. Gierstdrank werkt versterkend op haren, huid en nagels.

7

Kook voor een pittige smaak 1-2 schijfjes gemberwortel mee. Werkt verwarmend.