Haverzemelen

3,29

De haverzemelen zitten aan de buitenzijde van de haverkorrel. Ze staan bekend om hun hoeveelheid voedingsvezels en proteïne. En omdat ze weinig calorieën bevatten, passen ze perfect in een gevarieerd voedingspatroon en een gezonde levensstijl. Onze biologische haverzemelen zijn lekker in allerlei gerechten (o.a. yoghurt met muesli).

Inhoud: 500 gram.

Koel, droog en donker bewaren.

Energetische waarde1530 kJ / 365 kcal
Vetten7,6 g
Waarvan verzadigde vetzuren1,4 g
Koolhydraten49 g
Waarvan suikers1,3 g
Vezels14 g
Eiwitten18 g
Zout0,012 g

Bio:

100% HAVERzemelen.

Kan sporen van noten, soja, pinda en melk bevatten.

Haverzemelen

AUTHENTIEKE BIOLOGISCHE
NEDERLANDSE GRAANPLETTERIJ
SINDS 1977

Maak kennis met onze Meesters

Alles over haverzemelen

Wat zijn haverzemelen?

Havermout, havervlokken en misschien ook wel havergrutten. We kennen ze allemaal, maar wat zijn haverzemelen? De haverzemelen zitten aan de buitenzijde van de haverkorrel. Het zijn eigenlijk de buitenste, eetbare velletjes van de haverkorrel. Ze staan bekend om hun hoeveelheid voedingsvezels en proteïne. En omdat ze weinig calorieën bevatten, passen ze perfect in een gevarieerd voedingspatroon en een gezonde levensstijl. Onze biologische haverzemelen zijn lekker in allerlei gerechten. Je kunt ze zo in de (plantaardige) yoghurt eten, in een smoothie gebruiken of mee bakken. Haverzemelen zijn van nature glutenvrij.

Op zoek naar recepten met haverzemelen? Die vind je hier.

Voedingswaarden haverzemelen

Zijn haverzemelen gezond? Haverzemelen hebben een gebalanceerde samenstelling. Hoewel het ongeveer evenveel koolhydraten en vet bevat als havermout, bevatten haverzemelen meer eiwitten en vezels en minder calorieën. Daarnaast zijn haverzemelen hoog in beta-glucaan wat een oplosbaar vezel is. Ook leveren haverzemelen kleine hoeveelheden foliumzuur, vitamine B6 en calcium.

Het hoge gehalte aan voedingsstoffen en het relatief lage caloriegehalten maken haverzemelen tot een zeer voedzaam product. Haverzemelen passen dus in een gezond en gebalanceerd voedingspatroon!

Haverzemelen en de bloedsuikerspiegel

Mensen met suikerziekte kunnen moeite hebben om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Voedingsmiddelen met veel oplosbare vezels - zoals haverzemelen - kunnen helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Oplosbare vezels zoals beta-glucaan helpen de vertering en absorptie van koolhydraten door het spijsverteringskanaal te vertragen, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiliseert.

De oplosbare vezels van haverzemelen kunnen bloedsuikerpieken voorkomen en de bloedsuikerspiegel onder controle houden - vooral bij mensen met diabetes type 2.

Haverzemelen tegen constipatie

Constipatie is een veel voorkomend probleem waarmee bijna iedereen wel eens te maken heeft, en sommige in het dagelijkse leven. Haverzemelen zijn rijk aan voedingsvezels, die een gezonde darmfunctie helpen ondersteunen. In feite bevat slechts 1 kopje (94 gram) rauwe haverzemelen een indrukwekkende 14,5 gram vezels. Dat is ongeveer 1,5 keer meer vezels havermout of havervlokken!

Haverzemelen bevatten zowel oplosbare als onoplosbare vezels, wat constipatie kan helpen verlichten en de darmgezondheid kan ondersteunen.

Zijn haverzemelen glutenvrij?

Haverzemelen zijn van nature glutenvrij, maar kunnen tijdens de teelt of verwerking ervan met gluten besmet raken. Als je gluten vermijd vanwege een allergie of intollerantie kies dan voor onze gegarandeerd glutenvrije haverzemelen.

Zijn haverzemelen gezond?

Net als havermout zijn haverzemelen erg gezond. Haverzemelen bevatten veel oplosbare vezels die je kunnen helpen je eetlust te onderdrukken. Zo kan deze oplosbare vezel zorgen voor een vol gevoel door het verhogen van de hormonen cholecystokinine (CKK), GLP-1, en peptide YY (PYY).Het kan ook het niveau van hongerhormonen, zoals ghreline, verlagen (Bron).

Voedingsmiddelen die je vol houden, kunnen helpen gewicht te verliezen door je calorie-inname te verminderen. Uit een onderzoek bleek bijvoorbeeld dat mensen die haverzemelen aten als ontbijt, zich voller voelden en minder calorieën aten bij de volgende maaltijd dan degenen die een graanproduct op basis van maïs aten (Bron).

Ook hebben haverzemelen of het algemeen dezelfde gezondheidsvoordelen als andere haverproducten zoals havermout, havervlokken en havergrutten. Wil je hier meer over weten? Lees er dan over in deze blog.

Haverzemelen zijn dus rijk aan oplosbare vezels, die hongerhormonen kunnen onderdrukken en volheidshormonen kunnen stimuleren. Op zijn beurt kan dit helpen bij gewichtsverlies. Haverzemelen passen

Hoe eet ik haverzemelen?

Op zoek naar recepten met haverzemelen? Je kunt haverzemelen op heel veel manieren gebruiken in elke maaltijd van de dag. De meest standaard manier om haverzemelen te eten is door het maken van haverzemelen pap. Je kunt dit naar smaak aftoppen met vers fruit, noten en zaden.

Haverzemelen zijn heerlijk, veelzijdig en gemakkelijk toe te voegen aan je eetpatroon. Probeer het naast pap ook in gebakken producten of bestrooi met verschillende snacks of ontbijtproducten met een handje haverzemelen! Zo geef je je snacks of maaltijd een extra boost aan voedingswaarden. Haverzemelen gezond? Zeker wel!

Op zoek naar andere recepten met haverzemelen buiten haverzemelen pap? Die vind je hier.

Havermeel of haverzemelen?

Kan ik havermeel door haverzemelen vervangen en andersom? Wanneer je gaat bakken kun je havermeel en haverzemelen niet 1 op 1 vervangen. Dit komt omdat het andere voedingswaarden en dus ook een andere invloed heeft op je baksels.

Je kunt wel gemakkelijk havermeel maken door je havermout of havervlokken te blenden in een blender.

Waar kan ik haverzemelen kopen?

Onze haverzemelen zijn verkrijgbaar bij bijna alle Ekoplaza’s en verschillende bio winkels. Een overzicht van de winkels waar onze producten verkocht worden vind je hier. LET OP: ben je op zoek naar een specifiek product? Neem dan even contact op met de winkelier om te informeren welke van onze producten zij verkopen. De verkooppunten kopen via de groothandel in waardoor wij niet in kaart kunnen brengen welke verkooppunten welke van onze producten verkopen. Wil je haverzemelen kopen zonder de deur uit te gaan? Dan kun je ze ook hier in onze webshop bestellen!

Haverzemelen kopen? Onze webshop is 24/7 geopend.