0

Graanvlokken

Al onze granen zijn 100% biologisch, volkoren en zo lokaal mogelijk. Wanneer mogelijk uit Nederland, en als de oogst in Nederland niet genoeg opbrengt kijken we waar we onze granen zo dichtbij mogelijk kunnen inkopen.

Meer over Graanvlokken

Graanvlokken

Waarom we dit doen? Granen van onze eigen, vruchtbare Nederlandse bodem zijn super bijzonder en daarbij leggen onze producten geen onnodige kilometers af om in de schappen te komen liggen. Granen zijn zaden van verschillende grassoorten. Denk aan Spelt en Haver, maar ook Gerst en Rogge. Om de voedingsstoffen van granen in je lichaam op te nemen moet je graan eerst bewerken. Dit kan door het graan te koken, maar dat kan ook door het graan te pletten. Doordat je het graan plet kan je lichaam makkelijker de voedingsstoffen op te nemen.

Het plet proces bestaat uit 3 stappen. Eerst wordt het graan in de Vibronet bevochtigd totdat de korrel een vochtgehalte bevat van 17-19%. Normaal gesproken neemt de korrel alleen vocht op door de kiem. Door de korrel echter te trillen gaat de celwand van de korrel een beetje open staan zodat de hele celwand vocht opneemt. Het graan blijft daarna ca 2 uur staan zodat het vocht verder de korrel intrekt.

Daarna gaat de korrel onder infrarood branders door van 600-900 graden. Hierdoor wordt de korrel in ca 15 seconden verhit tot ca 100 graden Celsius. Dan komt het graan in een bufferbak waar de korrel langzaam naar beneden zakt in de pletwals. Hier wordt de korrel platgewalst tot vlok.

Wat maakt onze pletmethode uniek?

Je kunt graan pletten door het eerst te stomen en dan te pletten, maar je kunt het ook doen door het graan eerst te bevochtigen, dan te verhitten en dan te pletten. Wij gebruiken de laatste methode omdat deze de vlok een meer geroosterde smaak geeft. Bij beide methode wordt het graan verhit. Hierdoor is het product voedselveilig omdat micro organisme gedood worden. Het is echter ook noodzakelijk om de enzymactiviteit (lipase) stil te zetten. Als je dit niet doet worden de vetten afgebroken en ontstaat ranzigheid. Het stilzetten van deze enzymactiviteit noemen ze stabiliseren of eesten. Ons plet proces bestaat uit 3 stappen. Eerst wordt het graan in de Vibronet bevochtigd totdat de korrel een vochtgehalte bevat van 17-19%. Normaal gesproken neemt de korrel alleen vocht op door de kiem. Door de korrel echter te trillen gaat de celwand van de korrel een beetje open staan zodat de hele celwand vocht opneemt. Het graan blijft daarna ca 2 uur staan zodat het vocht verder de korrel intrekt. Daarna gaat de korrel onder infrarood branders door van 600-900 graden. Hierdoor wordt de korrel in ca 15 seconden verhit tot ca 100 graden Celsius. Dan komt het graan in een bufferbak waar de korrel langzaam naar beneden zakt in de pletwals. Hier wordt de korrel platgewalst tot vlok.

Welke graanvlokken maken jullie?

Naast onze reguliere vlokken zoals tarwevlokken, gerstvlokken, roggevlokken, havervlokken en meerkoren graanvlokken maken we ook glutenvrije vlokken. Denk hierbij aan boekweitvlokken, rijstvlokken, quinoavlokken en maisvlokken. Maar ook minder bekende vlokken zoals gierstvlokken en amaranthvlokken! Al deze vlokken zijn te gebruiken als basis ontbijtgranen.

Hoe bewaar je graan?

Onze graanvlokken bewaar je het beste in een afgesloten bak of pot op een droge, donkere plek.