MOOIE GLUTENVRIJE VLOKKEN

Gluten is een eiwit en komt van nature voor in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Haver bevat van nature geen gluten, maar wordt in de keten vaak besmet. Bij De Halm maken we al decennia lang vlokken van (pseudo)granen die van nature glutenvrij zijn. Het gaat hierbij om boekweit, quinoa, rijst, gierst, mais, amaranth en haver. Mooie vlokken maken van glutenvrije granen is niet eenvoudig. Omdat er geen gluten in de korrel aanwezig zijn, geeft het een minder sterke vlok en ontstaat er tijdens het pletten meer meel dan bij glutenhoudende granen. Met extra aandacht van de Meesters van De Halm maken we toch de mooiste glutenvrije vlokken.

Glutenvrij verpakken

Sinds 2009 kunnen we bij ons zusterbedrijf Rosies B.V. deze vlokken ook glutenvrij verpakken en zijn onze glutenvrije vlokken ook voorzien van het glutenvrij keurmerk. Bij De Halm hebben we voor de glutenvrije granen een aparte pletruimte en een aparte pletlijn. Hiermee doen we al het mogelijke om de producten glutenvrij te pletten. Natuurlijk staat voedselveiligheid bovenaan dus wordt iedere productie batch natuurlijk ook nog eens door een extern laboratorium getest op gluten.

DE NEDERLANDSE GLUTENVRIJE HAVERKETEN

Pas in 2010 werden de eerste glutenvrije haverproducten (havermout, havervlokken, havermuesli) op de markt gebracht. Iets later is daar ook een uniek glutenvrij haverbrood aan toegevoegd. Door de duidelijke gezondheidsvoordelen van haver is sinds die tijd hard gewerkt aan de ontwikkeling, bekendmaking en verkrijgbaarheid van glutenvrije haver. Uiteindelijk heeft dit in 2011 geleid tot oprichting van De Nederlandse Haverketen. De Halm is een van de oprichters en officieel partner in De Nederlandse Haverketen vanuit haar rol als pletter van glutenvrije haver.

De Halm heeft op dit moment nog geen glutenvrij haver in consumentverpakking in het assortiment. Voor glutenvrije haver kunt u terecht bij Rosies. Grootverpakkingen zijn te koop bij de horecagroothandel. Zoek hier naar een verkooppunt bij u in de buurt.

100% GLUTENVRIJ GARANTIE DOOR KEURMERK DE NEDERLANDSE HAVERKETEN.

Glutenvrije haver wordt slechts op beperkte schaal geteeld in Nederland. Hoewel haver van nature geen gluten bevat, kan het in de praktijk ‘besmet’ worden met granen uit naburige percelen of bij het oogsten, wanneer oogst- en verwerkingsmachines niet goed zijn schoongemaakt. De meeste haver voor humane en dierlijke consumptie is afkomstig uit het buitenland. Het nadeel van deze buitenlandse haver is dat, ondanks de gebruikte glutenvrij claim, de garantie niet 100% waterdicht is. Dankzij de strenge controles in Nederland is dat van Nederlandse glutenvrije haver wel te garanderen. De Nederlandse haverketen garandeert max 5 ppm. (Een concentratie van 1 ppm geeft aan dat er één deel van een product is op een totaal van een miljoen delen.) Daarom is alleen Nederlands geteelde haver geschikt om opgenomen te worden in de Nederlandse Haverketen. Lees hier meer over de glutenvrije haverketen.

Glutenvrije recepten

Vind hier onze heerlijke glutenvrije recepten

Ga naar glutenvrije recepten