0

Voor de oorsprong van Meesters van de Halm moeten we een flashback maken naar de jaren vijftig. Ver vóór de tijd dat verantwoord en biologisch eten een bekend begrip was. Maar wél al de tijd dat de oprichter Harrie van Grinsven als jonge jongen overtuigd raakte dat mens en milieu in harmonie met elkaar moeten samenleven.

Eerlijk & Puur

Harrie van Grinsven groeide op op een boerderij en leerde de commerciële wereld kennen toen hij ging werken bij een medicijnenfabrikant. Later werkte hij bij een groot voedingsmiddelenbedrijf en hoe meer ervaring hij kreeg, des te meer hij overtuigd raakte van dat hij iets op transparante wijze wilde maken wat eerlijk en puur was. Iets wat goed zou zijn voor mens én milieu.

Begin jaren zeventig kwam Harrie in contact met steeds meer mensen die zijn visie op de wereld deelden. Zo ontmoette hij ook Bert van den Berg, de opa van Rob van den Berg (mede-eigenaar van Meesters van de Halm). Met hem en meerdere gelijkgestemden, waaronder ook hoogleraren, richtte hij een tuindersclub op. Dat groeide via verschillende omwegen uit tot wat het nu is. Eind jaren zeventig begon Harrie officieel onze biologische pletterij: De Halm. Daarmee stonden wij aan de wieg van biologische voeding in Nederland.

Respect voor mens & milieu

Ons huidige bedrijf werkt nog altijd volgens de oorspronkelijke filosofie van de oprichter: met respect voor mens en milieu. Respect voor het milieu betekent voor ons ook zo duurzaam mogelijk werken. Dit doen wij o.a. door energie te kopen van Nederlandse zonne-energie van het dak van de IBN-groep (sociale werkvoorziening in Uden), warmte uit ons proces te hergebruiken en reststromen een tweede leven te geven als voer voor geiten of als grondstof om groene energie te maken.

Nederlandse granen

Onze granen komen zoveel mogelijk van Nederlandse bodem. Tenzij ze niet in Nederland geteeld (kunnen) worden, zoals rijst, gierst, boekweit en amaranth en mits er voldoende beschikbaar is. Bij de teelt van granen zijn we namelijk altijd afhankelijk van moeder natuur. Daarom zijn we altijd op zoek naar Nederlandse biologische telers die met ons een langdurige samenwerking aan willen gaan. Door zoveel mogelijk met Nederlandse granen te werken is de ecologische voetafdruk het kleinst (denk aan transport) en dragen we bij aan een gezond bestaan van de Nederlandse biologische landbouw. Bovendien voldoen alle granen die Meesters van de Halm gebruikt aan onze strenge kwaliteitseisen.

Fairtrade

Met Meesters van de Halm kijken we verder dan onze eigen biologische graanpletterij. Daarom steunen we ook actief Fairtrade. We zijn vertegenwoordigd in de Fairtrade-commissie van onze gemeente, die in 2016 officieel werd benoemd tot Fairtrade-gemeente.

fairtrade gemeente Bernheze