0

Duurzaamheid

Omdat onkruid op een biologische akker niet wordt dood gespoten ontstaat er op en rondom de akker een veel rijkere flora en fauna. De (on)kruiden zorgen voor meer bloemen waar insecten (zoals bijv. bijen) graag op af komen. Deze insecten trekken weer meer vogels en kleine zoogdieren. Omdat wij zoveel mogelijk Nederlandse granen verwerken dragen we niet alleen bij aan verlaging van de foodmiles maar ook aan een gevarieerder landschap in Nederland.

Veelzijdig duurzaam

Duurzaamheid kun je op allerlei vlakken in je bedrijf doorvoeren. Het feit dat we alleen biologische ingrediënten verwerken is natuurlijk al super puur en duurzaam, maar daar stoppen we natuurlijk niet.

Het is vanzelfsprekend dat we groene stroom in kopen. Dit doen we onder andere bij de Beco. Dit is de Bernhezer Energie Coöperatie. Beco staat duurzame energie van, voor en door inwoners van de Gemeente Bernheze. BECO wil graag de helpende hand bieden bij het maken van de juiste keuzes als het gaat om het terugdringen van het energieverbruik. Daarnaast gebruiken we groene stroom van het zonnedak van de IBN groep. IBN biedt kansen aan mensen die het zonder onze steun niet redden op de arbeidsmarkt. Duurzame energie, de oplossing! Maar de meest duurzame energie is de energie die je niet gebruikt. Daarom kijken we hoe we energie kunnen besparen. Dit doen we o.a. door LED verlichting te gebruiken en warmte uit ons productieproces te hergebruiken.

Minimale verspilling

De reststromen die bij ons productieproces ontstaan worden hergebruikt. Als het als diervoeder gebruikt kan worden gaat dit naar biologische veehouders. Als dat niet mogelijk is wordt het bij een biogasinstallatie hergebruikt om groene stroom te produceren. Ook hier geldt dat we altijd zullen kijken hoe we zo weinig mogelijk verspilling hebben. Daarom zullen we bijvoorbeeld tijdens het pellen zo weinig mogelijk van de graankorrel er af pellen. Hierdoor blijven er meer voedingsstoffen in het product zitten en voorkomen we onnodige foodwaste.

Duurzaam verpakken

Als één van de eerste bedrijven in Nederland zijn wij over gestapt naar een composteerbare verpakking. Deze verpakking is gemaakt van o.a. suikerriet en houtvezels. Deze verpakking mag je daarom ook gewoon in de GFT bak doen. Na het composteren blijft er alleen maar water en CO2 over. Met onze verpakking proberen we mee het plastic probleem in ons milieu (bijv. plastic soup) aan te pakken.

noplastic logo
duurzaamheid Meesters van De Halm