0

Wat is muesli?

Havermuesli, Notenmuesli, Speltmuesli Extra Rijk, Vruchtenmuesli… Wij hebben een hoop verschillende muesli’s. Maar wat is muesli eigenlijk? Wat ‘hoort’ er in een muesli te zitten en hoe komt dit product aan zijn naam? Wij doken de geschiedenis van muesli in en zochten het voor je uit.

Een kleine geschiedenis van de muesli

Muesli is in de twintigste eeuw uitgevonden door de Zwitserse arts Maximilian Bircher-Brenner. De arts had een kliniek waar hij zijn patiënten door middel van gezonde voeding en bewegen in de buitenlucht wilde helpen een gezonde levensstijl te ontwikkelen. Een van de ingrediënten van die gezonde levensstijl was ‘Bircher Muesli’. Elk ontbijt, lunch en diner begon zelfs met een kommetje van de Bircher Muesli. Deze muesli bestond uit appel, noten en haver, geweekt in melk of room. Maximilian geloofde namelijk dat eten zijn voedingswaarde beter behoudt wanneer het rauw of lichtjes verwarmd gegeten wordt. (Patrick & Thompson, 2009)

Je vraagt je misschien af hoe hij dan bij de naam ‘muesli’ kwam. Het woord ‘muesli’ komt uit het Duitse dialect en betekent ‘moesje’ of ‘papje’. De muesli zoals Bircher hem maakte was in tegenstelling tot hoe wij de muesli tegenwoordig kennen ook een papje.

Wat zit er in muesli?

De muesli die wij tegenwoordig eten is geen papje van appel, noten en haver meer, al zijn die noten en haver wel in veel muesli’s te vinden. Als je even rondkijkt in de supermarkt zie je dat de ene muesli de andere niet is. Sommige muesli’s zijn lekker rijk gevuld met granen, noten, zaden en gedroogd fruit. Anderen bestaan uit een karig mengsel van een paar soorten graanvlokken.

In zijn standaardwerk ‘Over eten en koken’ omschrijft Harold McGee een muesli als: “…een simpel mengsel van dun gewalste graankorrels, suiker, gedroogde vruchten en noten.” (McGee, 2006) Woordenboek Van Dale omschrijft muesli als: “[een] mengsel van havervlokken, stukjes gedroogde vruchten, stukjes noot enz.” (Van Dale Online, 2022) En tot slot zegt Het Voedingscentrum dat muesli gemaakt wordt van gemengde (volkoren) granen, ongezouten noten, zaden en ongezoete gedroogde vruchten. (Het Voedingscentrum)

Muesli van Meesters van De Halm

Als echte graankenners en muesli meesters hebben wij natuurlijk ook een idee van wat een muesli hoort te zijn. Voor ons is een muesli een mengsel van graanvlokken, aangevuld met noten, pitten, zaden en/of gedroogd fruit. Aan dat mengsel worden verder geen andere ingrediënten toegevoegd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld onze krokante muesli’s waar een zoetstof aan toegevoegd wordt, waarna ze gebakken worden. Puur een mengsel van graanvlokken noemen wij geen muesli, zo’n mengsel kun je bij ons vinden in de zakjes met 4- of 7-korenvlokken. Je kunt deze meerkorenvlokken bijvoorbeeld gebruiken om zelf je eigen muesli samen te stellen door er noten, pitten, zaden en fruit aan toe te voegen.

En wat dan de samenstelling van granen, noten, zaden en gedroogd fruit precies is, is afhankelijk van het soort product. Zo bevat onze Havermuesli alleen haver en geen andere granen. En bevat onze Notenmuesli in tegenstelling tot onze andere muesli’s geen gedroogde vruchten, ideaal voor de mensen die niet zo van rozijnen in hun muesli houden. Kortom, voor elk wat wils. Neem eens een kijkje in onze webshop en vind jouw ideale muesli.

  • McGee, H. (2006). Over eten en koken. Nieuw Amsterdam Uitgevers.

  • Patrick, B. & Thompson, J. (2009). An Uncommon History of Common Things. National Geographic Society

  • Het Voedingscentrum, Online Encyclopedie, Ontbijtgranen

  • Van Dale Online, Muesli