0

Wat is granola?

Op 19 maart j.l. besteedde het TV-programma ‘De Keuringsdienst van Waarde’ een uitzending aan granola’s. Wij kunnen ons voorstellen dat het als consument soms lastig is om door de bomen het bos te zien. Vandaar dat wij ook graag onze visie op deze ontbijtgranen willen uitleggen.

Bij ons bedrijf maken wij diverse soorten ontbijtgranen. De basismaterialen waar we mee werken zijn granen. Omdat onze granen biologisch geteeld zijn en er dus geen chemische synthetische bestrijdingsmiddelen bij de teelt zijn gebruikt, moeten we deze granen sorteren. We halen het (on)kruid er uit en houden dan alleen het graan over. Bij de haver moeten we dan ook het pelletje (kaf) er af halen en scheiden we dus letterlijk het kaf van het koren.

Daarna kunnen we het graan pletten. Van ieder soort graan kunnen we vlokken maken. Dit doen we door ze met een pletmolen plat te walsen. Je krijgt dan producten zoals havervlokken, speltvlokken, gerstvlokken e.d. Deze vlokken vormen dan weer de basis voor muesli. Muesli heb je in allerlei smaken, met noten en/of vruchten. Deze producten worden allemaal gemaakt zonder daar enige zoetstof aan toe te voegen.

Suikerarme granola in kom met smoothiebowl

foto: zonderzooi

Maar hoe zit dat nu met cruesli’s, crunchy’s, granola’s? Dit zijn allemaal producten waar zoetstoffen (honing, agavesiroop, tarwestroop, enz) aan toegevoegd zijn om een krokantere bite te krijgen. Wij vinden echter dat er wel een verschil is tussen granola’s en crunchy & cruesli’s. Vanuit de geschiedenis gezien is een granola een gebakken muesli. Je kocht een zak muesli en daar deed je olie en bijvoorbeeld honing bij en dat bakte je dan in de oven. De noten (en soms ook vruchten) werden dan mee gebakken. Bij een cruesli en crunchy is dit niet het geval. Omdat de noten mee gebakken worden geeft dit een hele andere smaak. Bij crunchy’s en cruesli’s worden alleen de granen gebakken en worden de noten en vruchten later toegevoegd.

In principe is het zo dat een granola dus meer een verwenproduct is. Wij vonden dat erg jammer omdat veel mensen het juist erg lekker vinden om een krokant product in de yoghurt te doen. Dat is de reden dat wij een aantal jaar geleden het idee opgepakt hebben om granola’s te ontwikkelen die juist niet veel suikers bevatten. We hebben uiteindelijk 3 producten gemaakt die echt heel laag in suiker zitten. Dit zijn onze Suikerarme Granola en Eiwitrijke Granola (beiden met < 5g suiker per 100 g) en onze Vezelrijke Granola (< 10 g suiker per 100g). Let wel; de hierboven genoemde grammen suiker van nature in de ingrediënten zitten, deze hebben we niet zelf toegevoegd.

Je kunt wat ons betreft dus niet, zoals De Keuringsdienst van waarde doet, alle granola’s over één kam scheren. Als je een product koopt kijk dan dus goed naar de voedingswaarde die op de zijkant van de verpakking staat.

Mocht je nog vragen hebben over het bovenstaande neem dan gerust contact met ons op via telefoon, e-mail of stuur een persoonlijk bericht via social media. Wij willen je graag verder helpen! De grutten, Meesters van De Halm