0

Volkoren: wat is het en waarom is het gezond?

We kregen de vraag of alle granen die we verwerken volkoren zijn. En ja, dat is zo! Al onze vlokken zijn volkoren. Voor ons vanzelfsprekend, omdat wij geloven in voeding in zijn puurste vorm. In dit artikel leggen we je uit wat volkoren is en waarom het zo goed voor je is.

Wat is volkoren?

‘Volkoren’ wil zeggen dat het product gemaakt is van de gehele graankorrel. Door de gehele graankorrel te gebruiken behoud je ook alle belangrijke voedingsstoffen zoals vezels, ijzer, B-vitamines en koolhydraten. Een graankorrel bestaat uit 3 delen: de zemel, ook wel vlies genoemd, deze bevat veel voedingsvezels, vitaminen en mineralen. De meelkern, deze bevat vooral koolhydraat en eiwit. En als laatste de kiem, deze bevat gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Wanneer je granen verwerkt tot bloem hou je eigenlijk alleen de meellichamen over. Andere gezonde delen zoals de zemel en de kiem worden uitgezeefd.

Biologie van de Graankorrel

Waarom zijn volkoren producten gezond?

Volkoren producten zijn een gezondere keuze omdat ze meer vezels bevatten dan producten gemaakt van geraffineerde, ofwel bewerkte granen. Vezels spelen hierin een belangrijke rol omdat ze bijdragen aan een goede darmwerking en stoelgang. Daarnaast zorgen volkoren producten voor minder schommeling in de bloedsuikerspiegel en kunnen ze zelfs de kans op verschillende ziekten verlagen:

  • Elke dag zo’n 90 gram volkorenproducten eten, hangt samen met een 25% lager risico op bepaalde hartziekten.

  • Elke dag zo’n 60 gram volkorenproducten eten, hangt samen met een 25% lager risico op diabetes type 2.

  • Elke dag zo’n 90 gram volkorenproducten eten, hangt samen met een 10% lager risico op darmkanker.

(bron: voedingscentrum.nl)

Is volkoren een duurzame keuze?

Ja, op meerdere manieren. Voor volkoren producten zijn er minder handelingen nodig en is er dus een lager energieverbruik ten opzichte van het het vermalen tot bloem. Restproducten van het malen gaan vaak naar veevoer, maar bij consumptie van volkoren producten wordt er voor menselijke consumptie niets verspild. Onze biologische granen zijn zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen geteeld, en daarom een duurzame keuze!

Zijn alle producten van Meesters van De Halm volkoren?

Al onze enkel- en meervoudige graanproducten, muesli’s en porridges bevatten alleen volkoren graanproducten.

Voor onze krokante producten gebruiken we soms naast de volkoren granen een heel klein deel bloem of meel om zo mooie krokante clusters te kunnen maken. Het overgrote deel van het product is dus altijd volkoren! Wil je precies weten wat er in onze producten zit? Dit kun je terugvinden op de detailpagina van elk product. De volgorde van de ingrediënten staat gelijk aan de hoeveelheid dat er in het product verwerkt is. Dus het ingrediënt dat vooraan staat is het grootste deel van het product, en het laatste ingrediënt zit er het minste in.

Heb je vragen? Je kunt ons altijd mailen of bellen!