0

Thalita de Jong: geblesseerde sporters en hun voeding

Thalita de Jong is een Nederlandse wielrenster en veldrijdster. Als veldrijdster werd ze Nederlands, Europees en wereldkampioene: een echt topsportster dus! Voeding is een super belangrijk onderdeel in de (duur)sport, daarom is ze voortdurend bezig dit te balanceren om zo tot deze topprestaties te komen. Ze geeft ons elke maand een kijkje in de wereld van haar topsport!

Thalita de Jong

“Ik ben helaas eind november geopereerd aan een hernia. Hierdoor lig ik er een tijdje uit en lig ik ook 2 weken lang plat in bed om het te laten genezen. De operatie is gelukkig goed gegaan en ik voel me ook al stukken beter. De uitstralende pijn in mijn been is verdwenen, nu is het zien dat ik de rust bewaar. Binnenkort begint mijn revalidatie.

Sporters die geblesseerd zijn moeten wel proberen om naar hun voedselinname te kijken. Dit moeten ze wat beperken, omdat men minder actief is en dus minder energie nodig heeft.

Je moet rekening houden met de aard van de blessure en de beperking die de sporter zal hebben.

Wat is belangrijk om te weten: Je moet rekening houden met de aard van de blessure en de beperking die de sporter zal hebben. Als je, zoals mij, de hele dag in bed moet rusten, is dat een ander patroon, als men herstellende is van een blessure, maar nog wel mag sporten.

Wat verder belangrijk is, is om eiwitten te eten, dit op spiermassa te behouden en het herstelproces van mijn wervelkolom, met name in mijn geval, nu ik bedrust heb. 2 tot 2,5 gram per kg lichaamsgewicht per dag inname van eiwitten. Naast eiwitten zijn ook de mineralen en vitaminen van belang.

Wat ik dus veel eet is kwark, met wat muesli, cruesli of havermout van Meesters van de Halm. Ik eet gewone maaltijden zoals ik voorheen deed, misschien wel iets minder koolhydraten, omdat ik dus de hele dag niets uitvoer. En nu ik bedrust heb, heb ik ook een havermout ontbijtcake gemaakt en havermoutkoekjes. Dit vult wat meer en zo heb ik minder snel terug honger. De ontbijtcake is makkelijk, omdat ik daar 3 a 4 x mee kan doen en ik ze ook eventueel nog kan invriezen. Zo beperk ik op dit moment om veel uit bed te moeten gaan. ”