0

Onze zoektocht naar de meest duurzame verpakking

Een paar jaar geleden hebben we er voor gekozen om onze producten in composteerbare folie te verpakken. Een duurzame verpakking en een oplossing voor het plastic verpakkingsprobleem dachten we, maar helaas lag dit niet zo simpel. De afvalverwerkingsindustrie was hier niet op ingericht. In de afgelopen 2 jaar hebben we daarom er voor gekozen om de overstap te maken naar het verpakken in biobased folie. Deze keuze is gemaakt om de uitputting van fossiele brandstoffen te verlagen. Biobased folie is een verpakkingsmateriaal gemaakt van hernieuwbare stoffen. Dit was voor ons een mooie stap dat aansluit bij ons merk en ideeën over een milieuvriendelijke wereld.

Maar de wereld verandert, de markt beweegt en deze voor- en nadelen verschuiven. We houden de ontwikkelingen met betrekking tot duurzame verpakkingen goed in de gaten en zijn continue in gesprek met onze verpakkingsleveranciers. Zijn er verpakkingen die beter bij ons passen en kunnen we meegroeien met duurzame ontwikkelingen?

Duurzamer verpakken, hoe doe je dat?

Duurzaam verpakken kan op verschillende manier benaderd worden. Je bent wellicht bekend met de drie R’s: ‘Reduce’ het verminderen van de hoeveelheid plastic dat je weggooit of producten dat je koopt, ‘Reuse’ hergebruik van producten en materialen die anders weggegooid zouden worden en ‘Recycle’ materialen die je niet langer nodig hebt en niet kunt hergebruiken recyclen zodat er nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. Aan deze 3 R’en kunnen we er nog 3 aan toevoegen: ‘Refuse’ oftewel weigeren van materialen en producten, ‘Return’ het terugbrengen van producten en materialen zodat ze opnieuw gebruikt en/of afgevuld (Refilled) kunnen worden en ‘Rethink’ het constant opnieuw beoordelen van de huidige verpakkingen en producten zodat het verbeterd en verduurzaamd kan worden.

Hoe kies je een duurzame verpakking?

Het blijft lastig om de beste verpakking te vinden die volledig aansluit bij al onze wensen. Ieder verpakkingsmateriaal heeft zijn voor- en nadelen en dat maakt dat je bepaalde keuzes tegen elkaar op moet wegen. Dat begint met de twee belangrijkste vragen met betrekking tot ons product en de productie ervan:

  • Welke verpakking beschermt ons product?

  • Welk materiaal is goed te verwerken op onze eigen inpaklijn?

Daarnaast spelen onze kernwaarden, milieu-impact en het ontwerp een belangrijke rol.

Voor welke verpakking kiezen we in 2023?

De verpakking waar wij momenteel mee werken bestaat uit een mono materiaal plastic. Mono-materiaal plastic betekent dat de volledige verpakking uit één soort plastic bestaat. Hierdoor is de verpakking beter te recyclen. Binnen alle keuzes hebben we niet alleen te maken met onze eigen wensen maar ook met de afvalverwerkingssystemen. Op dit moment sturen de overheid en afvalverwerkers het systeem op het zo optimaal recyclebaar maken van plastic afval. Wij vinden het belangrijk dat onze verpakkingen in de juiste afvalstroom terecht komen en niet na gebruik worden afgedankt in de verbrandingsoven. Bij de afvalverwerking wordt de verpakking gescheiden, samen met andere verpakkingen bestaande uit dezelfde mono-materiaal.

De plastic welke we nu gebruiken is dunner dan zijn voorganger. Dit betekent dat de nieuwe verpakking minder plastic bevat en lichter in gewicht is. Gewichtsvermindering zorgt voor brandstofreductie tijdens het vervoeren van de producten, en dus minder co2 uitstoot. Ondanks dat het plastic dunner is blijft het product optimaal beschermt. Met de nieuwe verpakking spelen wij in op verduurzaming door Recycle en Reduse met een Rethink strategie.

Tot op heden is het helaas nog niet mogelijk om gerecyclede plastic te gebruiken voor voedingsdoeleinde maar wij hopen natuurlijk dat dit in de toekomst wel mogelijk gaat zijn! Ook is het nog niet mogelijk een biobased folie van mono-materiaal te verwerken op onze huidige inpaklijnen. Iets wat wij meenemen in onze Rethink strategie.

Hoe zit het met onze andere verpakking?

Enkele van onze granola’s worden verpakt in bag-in-box zoals de suikerarme granola en eiwitrijke granola. Bag-in-box verpakkingen zijn zakjes verpakt in een doosje, zoals de naam al suggereert. Deze verpakkingen bieden ons de mogelijkheid een duidelijk verhaal over te brengen naar de consument. Op de verpakkingen hebben wij meer ruimte om te vertellen over ons product. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoe we onze Eiwitrijke Granola zo eiwitrijk hebben gemaakt. Bag-in-box wordt door ons uitsluitend gebruikt wanneer we het echt noodzakelijk vinden om extra informatie over het product te kunnen vertellen. Samen met onze meesters van de inpakafdeling zijn we gaan kijken hoever we de omdoos in dit soort verpakkingen kunnen verkleinen. En met succes! Momenteel hebben we een reductie van 10% karton. Dit in combinatie met de dunnere folie zijn we flink in verpakkingsmateriaal gezakt. Let wel: de inhoud is hetzelfde gebleven.

Het blijft een complex en soms verwarrend verhaal als het gaat om het maken van de beste en meest duurzame keuzes voor een verpakking. Het is en blijft een gesprek dat intern continu en actief wordt gevoerd. Wij kunnen het dan ook heel erg goed voorstellen dat dit voor jou als consument ook verwarrend kan zijn. Daarom vinden we het tenslotte ook belangrijk om te zeggen dat we nog steeds vinden dat er nog geen optimale oplossing is! En dat wil weer zeggen dat onze zoektocht naar de meest duurzame verpakking nog lang niet voorbij is…

Heb je vragen, ideeën of opmerkingen? Contacteer ons dan via het contactformulier, mail (info@dehalm.nl) of geef ons een belletje!