0

Is haver nu wél of niet glutenvrij?

Haver is een graansoort dat al duizenden jaren wordt geteeld. De oorsprong van haver ligt in Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azië, maar ook in Nederland kent het telen van haver een lange traditie. Al in de middeleeuwen werd haver volop geteeld op zandgronden als voedingsbestanddeel voor haverkoeken en haversoep. Haver was het meest belangrijk als graan voor het brouwen van bier.

Op dit moment wordt er in Nederland zo’n 2000 hectare haver verbouwd, maar glutenvrije haver wordt slechts op beperkte schaal geteeld. Hoewel haver van nature geen gluten bevat, kan het in de praktijk ‘besmet’ worden met granen uit naburige percelen of bij het oogsten; wanneer oogst- en verwerkingsmachines niet goed zijn schoongemaakt. Omdat (glutenvrije) haver hartstikke gezond is vinden we het belangrijk hier extra aandacht aan te besteden.

De meeste glutenvrije haver is afkomstig uit het buitenland, maar het nadeel van deze buitenlandse haver is dat, ondanks de gebruikte glutenvrij-claim, de garantie niet 100% waterdicht is. Daarnaast is het veel mooier en duurzamer om producten van eigen bodem te kunnen eten!

Meesters van De Halm heeft daarom samen met andere partners de Nederlandse glutenvrije haverketen opgericht. Dankzij strenge controles en procedures kunnen we op deze manier in Nederland garanderen dat de haver uit deze keten glutenvrij is. En een mooi bijkomend voordeel is dat we hierdoor in Nederland een grotere biodiversiteit in ons landschap krijgen, win-win dus!

De geoogste haver kan niet zomaar verwerkt worden. Eerst dient de haver gepeld te worden. Na het pellen wordt de haverkorrel geschoond en gescheiden van vliesjes en gebroken korrels. Dit gebeurt bij onze ketenpartner Van Dinter Semo. Daarna wordt de haver in onze glutenvrije afdeling geplet tot havermout en verpakt.