0

Havergrutten als ontbijt, lunch en diner

De boterham met kaas of hagelslag als ontbijt wordt steeds vaker verruild voor havermout. Havermoutpap, overnight-oats, haverpannenkoekjes of een smoothie met havermout: iedereen heeft zijn eigen voorkeur en favoriet recept. Dat is niet meer dan logisch want haver is ontzettend veelzijdig. Daarnaast is het voedzaam, geeft lang een verzadigd gevoel en is eens wat anders dan tarwe. Maar als het zo’n veelzijdig graan is, waarom zouden we het nuttigen ervan dan beperken tot enkel het ontbijt?

Nou horen we je denken: “Ik ga voor mijn avondeten toch geen warme pap met rozijnen en kaneel eten?” Daar heb je helemaal gelijk in en behalve als toetje is dat inderdaad niet iets wat veel mensen zal aanspreken. Gelukkig is er een andere manier om haver te verwerken als lunch of diner. Namelijk het gebruik van havergrutten!

Wat zijn havergrutten?

Havergrutten zijn haverkorrels die we in kleine stukjes snijden. Hierdoor behouden ze hun volle en robuuste haver smaak en hebben ze een super lekkere nootachtige bite. Bovendien blijven alle voedingsstoffen in de korrel! Heel simpelgezegd: ongeplette havermout.

Wat kan ik van havergrutten maken?

Anders dan bij havermout worden de haverkorrels dus niet geplet waardoor ze hun oorspronkelijke ronde vorm behouden. Het snijden in stukjes zorgt voor een kortere kooktijd dan bij een hele graankorrel. Kook de havergrutten 15 minuutjes en je krijg een product dat te gebruiken is als bijvoorbeeld rijst of (parel)couscous. Recepten die je er zoal van kunt maken zijn: risotto, poké bowl (of andere bowl), nasi, ovenschotel, salade, curry, gevulde groente, sushi en ga zo maar door. De mogelijkheden zijn eindeloos, kies zelf wat lekkers uit: Havergrutten recepten.

Havergrutten in een gevarieerd dieet

Voor de vegetariërs en veganisten onder ons is het misschien al bekend: De combinatie van een graan met een peulvrucht zorgt voor een volwaardig eiwit in ons lichaam en is dus een prima vervanging van dierlijk eiwit (bron). Probeer hierbij een graanproduct zo volkoren mogelijk te eten. Havergrutten zijn volkoren omdat de hele korrel wordt gegeten, en zo ook alle voedingsstoffen.

Voeg naast groenten eens wat linzen, bonen, erwten of pinda’s toe aan de havergrutten en je hebt een volwaardige maaltijd. Of combineer op een andere manier granen met peulvruchten. Enkele voorbeelden:

  • volkoren brood met pindakaas of hummus

  • erwtensoep met roggebrood

  • bulgur met linzen

  • rijst met bonen

  • gekookte granen met kikkererwten

Neem je vanaf nu vaker een heerlijke havergrutten salade als lunch of een havergrutten risotto als warme maaltijd? Top! Klein geheimpje, onze havergrutten zijn zeker zo lekker als basis van je ontbijt! Want ook daarvoor zijn de grutten geschikt, maak er bijvoorbeeld deze lekkere pap van: ‘Rijstepap’ van havergrutten.