0

10x Recepten met Havergrutten

In onze blog ‘Havergrutten als ontbijt, lunch en diner’ vind je alles over havergrutten, ook wel steel-cut oats genoemd. Een product dat in Amerika zeker zo populair is als havermout, maar hier in Nederland een stuk minder bekend is. Om jou vast op weg te helpen met dit lekkere en gezonde graanproduct hieronder 10 gevarieerde recepten voor ontbijt, lunch of diner.

1. ‘Rijstepap’ van Havergrutten

Heb je vroeger wel eens lekkere zoete rijstepap met room en rozijnen gegeten? De geur hiervan brengt sommige van ons in gedachten terug naar onze kindertijd, wanneer je in koude wintermaanden als toetje wel eens een kommetje rijstepap kreeg. Om dit gouwe ouwe recept eens een nieuw jasje te geven hebben we in dit recept plantaardige zuivel gebruikt en is de rijst vervangen voor havergrutten. Net zo lekker en flink wat voedzamer dan de witte rijst die men vroeger gebruikte. De chocoladesaus maakt het natuurlijk helemaal af.

Ga naar het recept >

2. Paddenstoelensoep met Havergrutten

Wat is er beter op een koude dag dan een kom warme soep, tijdens de lunch of in de avond? Deze hartige paddenstoelensoep is dankzij de havergrutten goed als volledige maaltijd te eten. Ook als kleinere portie als voorgerecht tijdens gezellige etentjes met vrienden of familie doet hij het goed. Daarbij is de soep 100% plantaardig te maken, en dat doet niets onder aan de smaak!

Ga naar het recept >

3. Makkelijke Haver Stir-Fry

“Stir fry, ook wel roerbakken genoemd, is een techniek waarbij een gerecht op hoog vuur in hete olie wordt gebakken. Deze vegan stir fry maak je met veel groenten als broccoli, wortel en rode kool en een flinke hoeveelheid heerlijke havergrutten. Klaar in 30 minuten!” – Miriam

Miriam, ofwel The Veggie Reporter ontwikkelde dit heerlijke recept voor ons. Op haar blog vind je de makkelijkste, lekkerste en meest creatieve plantaardige recepten en blogposts.

Bekijk hier het recept >

4. Havergrutten Granola

Zelf granola maken is superleuk om te doen: je keuken ruikt heerljk en iets zelfgemaakts is altijd extra leuk. Bovendien kun aan eigengemaakte granola alle ingrediënten toevoegen die jij lekker vindt. Vaak wordt havermout gebruikt als hoofdingrediënt, in dit recept zijn ook havergrutten toegevoegd, zo wordt de granola extra crunchy. Lekker in een bakje (plantaardige) yoghurt of kwark!

Bekijk hier het recept >

Chocolate Chip Baked Oats

5. Chocolate Chip Baked Oats

Deze Chocolate Chip Baked Oats is een ware traktatie, als speciaal ontbijt of als dessert. In een handomdraai voorbereid, daarna 50 minuutjes in de oven waarna je zult watertanden van de geuren die de keuken vullen. Hilde van @healthyhabits ontwikkelde dit heerlijke recept. Op haar Instagram vind je inspiratie voor nog meer lekkere ontbijtjes!

Bekijk hier het recept >

6. Tomaten Gevuld met Havergrutten

Deze feestelijk uitziende gevulde tomaten zijn een perfect voorbeeld van een goede combinatie van volkoren granen met peulvruchten, die zorgen voor een volwaardige maaltijd zonder dierlijk eiwit. Met dit recept maak je indruk zonder een waslijst aan ingrediënten of lang in de keuken te hoeven staan. Varieer ook een keer met andere peulvruchten en kruiden!

Bekijk hier het recept >

7. Frisse Chia-Overnight Oats

Dat je eindeloos kunt variëren met haver wordt met dit recept wel duidelijk. Voor de basis heb je de keuze uit havermout, havergrutten of havervlokken. Daarnaast zijn de opties voor de verschillende toppings zijn eindeloos. Laat je inspireren door wat er in het seizoen aan fruit te krijgen is! Of het lekker zal worden? Daar hoef je niet aan te twijfelen.

Bekijk hier het recept >

8. Havergrutten Pokébowl

De lekkerste Póke Bowls hoeven niet perse een basis van rijst te hebben: het gaat tenslotte vooral om de toppings die je erop doet! Op de havergrutten na is dit recept een klassieker met zalm, avocado, wakame, sesamolie en sojasaus. Havergrutten hebben net zo’n lekkere bite als perfect gekookte sushirijst, maar zijn wél volkoren!

Bekijk hier het recept >

9. Zoete Poké-bowl met Fruit en Chocolade

De Póke-bowl kennen we als een hartig gerecht, maar wist je dat ie zoet ook heel goed smaakt?Eigenlijk is het heel simpel om een zoete variatie te maken op deze Hawaïaanse bowl: men neme een hoofdingrediënt zoals havergrutten, daarop komen de toppings (zelf samen te stellen zoals verschillende soorten fruit), en nog wat smaakmakers zoals limoensap of kruiden. Wij maakten er echt een feestje van door er chocolade hartjes aan toe te voegen. Met zo’n ontbijt op bed kun je je geliefde wel verrassen!

Bekijk hier het recept >

10. Spelt-Haver-Boekweit brood

Op dagen dat je wat meer tijd hebt is het de moeite waard om je eigen brood te maken. In dit brood recept zitten maarliefst drie granen en geen daarvan is tarwe, wat goed is als je gevarieerd wilt eten. Het recept komt van onze vrienden van Havermoutje!

Bekijk hier het recept >