0

Granen: alle soorten en hun gezondheidsvoordelen op een rijtje!

Granen zijn ontzettend veelzijdig en de basis van veel gerechten. Je denkt misschien vooral aan bijvoorbeeld tarwe, gerst en haver, maar ook rijst en maïs zijn graansoorten. Er zijn ontzettend veel verschillende graansoorten te vinden in heel de wereld, maar zelfs in ons kleine kikkerlandje kunnen we flink wat verschillende graansoorten verbouwen! Niets is mooier dan korte ketens. En daarom kiezen we niet voor het goedkoopste van ver weg, maar het lekkerste van dichtbij! Want hoe bio is bio als je de granen van ver weg haalt?

In dit artikel vertellen we meer over de granen die op Nederlandse bodem groeien! Ben je op zoek naar informatie over glutenvrije granen? Daar vind je hier meer informatie over.

Benieuwd waar onze graanvlokken vandaan komen? Check hier de kaart: https://meestersvandehalm.nl/herkomst/

Gerst

Gerst is een graansoort waarvan gedacht wordt dat de origine ligt in China, Nepal, Tibet en Ethiopië. Het was daarnaast ook de eerste graansoort die gecultiveerd werd in Europa. In de Middeleeuwen, maar nu nog steeds, wordt gerst vaak gebruikt bij het brouwen van bier en whiskey.

Wist je dat er wintergerst en zomergerst bestaat? Wintergerst moet winterhard zijn omdat het in oktober wordt gezaaid en het heeft een langer groeiseizoen dan zomergerst dat in februari wordt gezaaid.

Gerst en gezondheid

Gerst onderscheid zich (samen met haver) van andere granen doordat het de bijzondere bèta-glucanen bevat. Dit zijn vezels met een gunstige werking op cholesterolverlaging en je immuunsysteem. Bij een consumptie van minimaal 3 gram per dag, in combinatie met andere voeding die laag is in verzadigd vet.

Spelt

Deze graansoort komt van origine uit Zuidwest-Azië en stamt net als tarwe af van emmertarwe. Over het algemeen is het wat moeilijker te verwerken omdat de speltkaften stevig om de korrel heen zitten. Dit heeft ook weer z’n voordeel: spelt is erg goed bestendig tegen ziektes en koud weer, hierdoor is de opbrengst in de (biologische) landbouw erg groot.

Spelt en gezondheid

Spelt is voedzaam en vergeleken met andere granen eiwitrijk. De zachte kern zit vol vitaminen en mineralen, met name B-vitamines. Spelt is gluten houdend, maar omdat speltgluten een andere structuur hebben zijn speltproducten soms beter te verdragen voor mensen met gevoelige darmen dan bijvoorbeeld tarwe.

Haver

Haver maakt een opmars. Waar het eerst gezien werd als ‘paardenvoer’ wordt het nu bijna gezien als een superfood. En het mooie? Haver groeit goed op Nederlandse bodem! Haver is van nature glutenvrij maar er kan ‘kruisbesmetting’ ontstaan door omliggende graanvelden met glutenhoudende granen. We hebben daarom twee soorten havermout: de reguliere en een gecontroleerd glutenvrije havermout. De laatste is te herkennen aan de donkerblauwe verpakking en het ‘crossed grain’ logo.

Haver en gezondheid

Net als gerst, bevat haver een vezel bevat die de cholesterolwaarde in je bloed verlagen. Daarnaast bevat dit graan bevat relatief veel eiwit ten opzichte van andere granen. Daarnaast bevat het (net als gerst) de bijzondere stof bèta glucan wat een positief effect kan hebben op je bloedsuikerspiegel en immuunsysteem.

Tarwe

Deze graansoort zit verwerkt in ontzettend veel van de voeding die we om ons heen zien, van brood tot koekjes en van pasta tot taart. Het is dan ook niet voor niets een van de meest gebruikte granen door de mens (naast rijst en maïs).

Tarwe en gezondheid

Tarwe wordt soms gezien als dik- en ziekmaker terwijl tarwe in essentie heel gezond is. We hebben het hier dan wel over tarwe in zijn gehele, volkoren vorm – zoals onze tarwevlokken. Tarwe is net als andere volkoren granen rijk aan vitamine B en E, ijzer, zink, magnesium, kalium, selenium en essentiële vetzuren. Vaak wordt tarwe gebruikt in een geraffineerde vorm, dan wordt het graan simpel gezegd gestript van al deze voedingsstoffen.

Rogge

Ook rogge is een graansoort en komt van origine uit Turkije. Het is een winterhard graan en wordt daarom ook in veel Noordelijke gebieden geteeld. Rogge heeft relatief weinig gluten ten opzichte van andere granen waardoor het minder goed rijst. Zo ken je roggebrood waarschijnlijk als dat hele vaste, zware brood.

Wist je dat, er net als bij gerst, zomerrogge en winterrogge bestaat? Zomerrogge groeit één jaar en winterrogge zelfs twee!

Rogge en gezondheid

Rogge heeft een hoog verzadigingsgevoel waardoor het kan helpen om het aantal eetmomenten of de hoeveelheid voedsel inname te verminderen. Rogge bevat van alle graanvlokken die we in ons assortiment hebben veruit de meeste vezels (16,5g per 100g)

Voedingswaarden granen op een rijtje

Hieronder vind je een overzicht van de voedingswaarden van verschillende granen. Je zult zien dat het ene graan erg kan verschillen met het andere. Sport je veel? Dan kan haver bijvoorbeeld hét graan voor jou zijn, het is namelijk relatief hoog in eiwitten! Ben je op zoek naar meer vezels in je dieet, dan zijn roggevlokken wellicht de beste keuze voor je.

Voedingswaardentabel granen

Recepten met graan

Wist je dat je met graanvlokken niet alleen pap kunt maken? Nee, er zijn ontzettend veel verschillende manieren om te genieten van graan, van ontbijt tot diner en van snack tot smoothie! Bezoek onze receptenpagina voor inspiratie voor je volgende maaltijd!

Volkoren versus geraffineerde granen

Een graan is niet in elk voedingsmiddel gelijkwaardig. Zo is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen volkoren, volkoren granen en geraffineerde granen. Sommige granen worden als hele granen gegeten, zoals haver. Andere granen worden vaak geraffineerd voordat ze verwerkt worden, zoals bijvoorbeeld tarwe dat tot erg fijn meel gemalen kan worden. Een volkoren graan bevat nog alle drie de hoofdbestanddelen van het graan.

  • De zemel: dit is de harde buitenste laag van het graan. Het bevat veel vezels, mineralen en antioxidanten.

  • De kiem: dit is de voedingsrijke kern, eigenlijk het embryo van de plant.

  • Het endosperm: het grootste deel van het graan wat voornamelijk koolhydraten (in de vorm van zetmeel) en eiwitten bevat.

Bij geraffineerde granen zijn de zemelen en de kiem verwijderd zodat alleen het endosperm overblijft. Dit zorgt ervoor dat geraffineerde granen weinig veelzijdige voedingsstoffen bevatten, in tegenstelling tot volkoren granen. Volkoren granen bevatten over het algemeen veel voedingsstoffen waaronder vezels, B-vitamines, magnesium, ijzer, fosfor, mangaan en selenium. Daarom is het altijd verstandig voor een volkoren product te kiezen om voor een gebalanceerd voedingspatroon te zorgen.

Wil je meer lezen over wat volkoren inhoudt en waarom het zo gezond is? Check dan deze blog!

Wist je dat al onze graanvlokken 100% volkoren zijn?