0

Glutenvrij produceren, hoe doe je dat?

Al vanaf de oprichting van De Halm maakten we van alle soorten granen vlokken. De rijst-, boekweit- en gierstvlokken werden op dezelfde productielijn geplet als de andere vlokken. Pas na het jaar 2000 kregen we de vraag of we ook gegarandeerd glutenvrije vlokken konden maken. En dat leek ons een leuke uitdaging!

Als je iets wilt doen, vinden we dat je het goed en professioneel moet doen. Zeker als het gaat om producten die van invloed kunnen zijn op iemands gezondheid. We verdiepten ons in de materie van glutenvrije producten en de productie daarvan. We bezochten glutenvrije markten om met coeliakiepatiënten te praten om er zo achter te komen wat echt belangrijk is. Tijdens de introductie van onze gegarandeerd glutenvrije granen verwerkten we nog steeds alle granen op dezelfde productielijn als de andere granen, maar deden we een heel uitgebreide schoonmaakprocedure van de lijn. Alle producten werden na productie door een laboratorium geanalyseerd op gluten om zeker te weten dat ze glutenvrij waren.

Nu, ruim 20 jaar later, verwerken we veel meer verschillende glutenvrije granen tot vlokken en hebben we zelfs een aparte productieruimte waarin we de glutenvrije vlokken maken. Dit is de meest veilige methode om te produceren.

De stappen die wij nemen om glutenvrij te produceren:

  • Alle bij ons aangeleverde grondstoffen worden begeleid met een glutenvrij verklaring en/of analyse.

  • Om glutenvrij te produceren hebben we diverse veiligheidsmaatregelen in ons kwaliteitssysteem ingebouwd.

  • Voor glutenvrije producten hebben wij een aparte productielijn die in een aparte afdeling van ons bedrijf staat. Deze productielijn bevat ook geen andere allergenen.

  • Om de ruimte te betreden moet je door een hygiënesluis.

  • Personeel op deze afdeling heeft speciale kleding aan.

  • We hebben een apart magazijn voor glutenvrije producten.

  • Onze glutenvrije productiemethode wordt jaarlijks ge-audit en is glutenvrij gecertificeerd.

  • Na productie van glutenvrije vlokken wordt een klein sample door een extern lab onderzocht op de aanwezigheid van gluten.

Duurzaamheid zit in de genen van ons bedrijf gebakken. Daarom hanteren we ook voor de glutenvrije granen de filosofie om de granen van zo dichtbij mogelijk te halen. Zo komt de rijst niet uit Azië maar uit Italië en komt nu de quinoa uit Nederland in plaats van uit Zuid-Amerika. Daarnaast wordt in de glutenvrije afdeling warmte uit het productieproces terug gewonnen om de granen alvast voor te verwarmen.