0

Geen graantekort door het gebruik van Nederlandse granen

Granen uit Nederland

Al sinds de oprichting van ons bedrijf verwerken we zoveel mogelijk Nederlandse granen. Hier hebben we in 1977 heel bewust voor gekozen. In die tijd bestond het Nederlandse graanlandschap voornamelijk uit maïsvelden. Dit terwijl het klimaat in Nederland geschikt om verschillende soorten granen te verbouwen, zoals haver, gerst, rogge en tarwe. Harrie van Grinsven, de oprichter van De Halm, besloot samen te gaan werken met biologische boeren die deze gewassen in Nederland verbouwden. Dit zorgde voor meer diversiteit in het landschap, waardoor ook de biodiversiteit toeneemt (Benieuwd hoe biologische landbouw een bijdrage levert aan een grotere biodiversiteit? In deze blogpost leggen we het uit).

Een kleine geschiedenis van haver in Nederland

Haver was lange tijd oer-Hollands krachtvoer. Het werd niet alleen gebruikt als voeding voor mensen, maar ook dieren kregen een dagelijkse portie haver. Zo aten paarden veel haver omdat dit ze gedurende lange tijd energie gaf voor het zware werk op het land. Toen de paarden in de landbouw steeds meer vervangen werden door machines en tractoren, liep ook de productie van haver in Nederland achteruit, tot het gewas zelfs bijna uit het Nederlands landschap verdwenen was.

Jaren later won haver weer aan populariteit. Dit keer niet als krachtvoer voor paarden, maar als voedzaam ontbijt voor mensen. Haver geeft namelijk langdurig energie af en zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Lees hier meer over waarom haver zo gezond is.

Welke granen groeien in Nederland?

Momenteel halen we de niet alleen biologische haver, maar ook gerst, rogge en tarwe uit Nederland. We kopen dit in bij de Nederlandse biologische graanpool. In deze graanpool leveren Nederlandse biologische telers hun graan aan. Met trots kunnen we zeggen dat wij één van de grootste afnemers van deze Nederlandse graanpool zijn.

Daarnaast zijn we recent een nieuw project gestart. Samen met een aantal telers van deze graanpool, Agrifirm (dit is de coördinator van de graanpool) en Ekoplaza hebben we een Biologische Speltketen opgezet. In dit project willen we het telen van spelt in Nederland een boost geven en daarin de boeren een eerlijke prijs bieden. Door dit project hebben we vanaf de komende oogst ook weer biologische spelt van Nederlandse bodem!

Nederlandse Landbouw

Het lekkerste van dichtbij

Een gevarieerd Nederlands landschap is niet de enige reden waarom wij graag werken met Nederlandse granen. Deze keuze heeft ook te maken met het reduceren van de foodmiles van onze producten. ‘Foodmiles’ zijn de kilometers die je voedsel aflegt voordat het op je bord ligt. Hoewel granen van ver weg vaak goedkoper zijn, hebben ze een grotere impact op het milieu dan granen uit bijvoorbeeld Nederland. De granen moeten logischerwijs over grote afstanden getransporteerd worden, maar de prijs voor deze lasten op het milieu zijn niet inbegrepen in de goedkope kostprijzen. Daarom kiezen wij voor granen van dichtbij, ook al zijn deze vaak iets prijziger. Want zoals Rob, een van de twee eigenaren van Meesters van De Halm altijd zegt: “Hoe biologisch is biologisch eigenlijk als je voor het goedkoopste van ver weg kiest in plaats van het lekkerste van dichtbij!?”

De oorlog in de Oekraïne en de vraag naar granen

De oorlog in Oekraïne maakte in één klap duidelijk hoe afhankelijk we zijn geworden van grondstoffen die van ver komen. Enkele dagen na het uitbreken van de oorlog kwamen de eerste berichten al binnen dat tarwe, en daarmee dus ook producten zoals brood en bier, duurder werden. Oekraïne is een land waar veel granen, met name tarwe, geproduceerd worden. Nu de toevoer uit dat land stopt, wordt de beschikbaarheid van granen onzeker. Door gebruik te maken van veel Nederlandse granen en langdurige afspraken hebben met de Nederlandse biologische graanpool hebben wij gelukkig geen problemen met de beschikbaarheid van Nederlandse granen.