0

Onze zoektocht naar de meest duurzame verpakking

Een paar jaar geleden hebben we er voor gekozen om onze producten in composteerbare folie te verpakken. Naar ons idee een duurzame verpakking en een oplossing voor het plastic verpakkingsprobleem, maar helaas is dit niet helemaal waar en denken andere partijen daar anders over. Wat we geleerd hebben de afgelopen jaren is dat de zoektocht naar de meest duurzame verpakking continue is.

Afvalverwerkers geven aan dat de folie door hun machinepark niet goed gecomposteerd kan worden en dat deze verpakking zelfs niet bij het plastic afval mag omdat dit de recyclebaarheid van plastic verstoord. Daarnaast zet ook de overheid zijn zinnen niet op composteerbare folie. Sterker nog, ze veroordelen het gebruik van deze folie door deze folie in het hoogste verpakkingsbelasting tarief te zetten. Ze sturen op het recyclen van verpakkingen i.p.v. composteren.

Helaas zet de media soms bedrijven die composteerbare folie gebruiken dit weg als ‘marketing praatjes’ of als ‘greenwashing’. Wij zijn altijd op zoek naar de meest duurzame manier van verpakken en waren dus echt in de veronderstelling dat composteerbare folie een bijdrage zou kunnen leveren aan het oplossen van het plastic probleem.

Een ander bijkomend probleem is het feit dat het vrij onnatuurlijk voelt om een zakje dat er uit ziet als plastic in de GFT-bak te gooien. Het resultaat was dat onze verpakking bij het restafval terecht komt en als nog verbrand wordt. Een positieve noot: we kunnen altijd nog beter composteerbare folie verbranden dan plastic! 🙂

Welke punten zijn het meest belangrijk in het vinden van de juiste verpakking?

  • Het materiaal moet zoveel mogelijk uit biobased grondstoffen bestaan, zodat we de voorraad fossiele brandstoffen in de aarde zoveel mogelijk intact houden.

  • De consument moet snappen hoe hij de verpakkingen weg kan gooien. Dus bij het andere plastic afval.

  • We willen dat de folie zoveel mogelijk gerecycled kan worden, zodat onze zak een tweede leven krijgt.

  • De folie moet verwerkbaar zijn op onze machines.

Met deze vier punten in gedachten is voor ons de meest duurzame keuze nu een recyclebare biobased verpakking. Punt vier, hebben we nog niet helemaal bereikt. De recyclebare folie loopt helaas nog niet vlekkeloos op onze machines waardoor we voor nu een tijdelijke stap zijwaarts maken naar biobased folie die nog niet optimaal te recyclen is. In tussentijd zijn wij natuurlijk hard aan het werk om onze machines aan te passen zodat de verpakking wel goed te gebruiken is!

Ja, ook wij zien soms door de bomen het bos niet meer als het gaat om duurzaamheid van verpakkingen, en daarom zijn we hier intern veel mee bezig. Wij kunnen dan ook heel goed voorstellen dat dit voor jou als consument ook het geval is. Daarom vinden we het tenslotte ook belangrijk om te zeggen dat we nog steeds vinden dat dit niet de optimale oplossing is. Dat wil zeggen dat wij onze zoektocht continue voort blijven zetten!

Heb je vragen, ideeën of opmerkingen? Contacteer ons dan via het contactformulier, mail ons via info@dehalm.nl of geef ons een belletje!