0

De herkomst van onze glutenvrije granen

Rijst, maïs en haver klinkt ons allemaal bekend in de oren, amaranth en teff waarschijnlijk wat minder. Als ontbijtgranenproducent geloven wij niet in het goedkoopste van ver weg, maar in het lekkerste en beste van dichtbij. Als de granen niet op Nederlandse bodem kunnen groeien, dan halen we ze van zo dichtbij mogelijk!

Amaranth

Wordt niet in Europa geteeld en komt vanuit Azië of Zuid-Amerika.

Boekweit

Bij boekweit hanteren we de volgorde Europa, Zuid-Amerika en China op basis van beschikbaarheid. Vroeger werd er op de zandgronden in Nederland wel boekweit geteeld. Boekweit werd ook wel ‘het graan van de armen’ genoemd omdat het op arme grond groeit wat vaak van een arme boer was. Sinds de opkomst van de kunstmest wordt er bijna geen boekweit meer geteeld in Nederland. Door de kunstmest werd het ook mogelijk om goede opbrengsten van tarwe en andere gewassen te krijgen op de zandgronden.

Gierst

Bij gierst is er sprake van hetzelfde principe als bij boekweit. Gierst is niet altijd even makkelijk verkrijgbaar; vooral biologische gierst met de juiste kwaliteit niet. We proberen onze gierst te importeren uit Europa (bijvoorbeeld Polen), lukt dát niet, dan wijken we uit naar de Verenigde Staten en als dat niet mogelijk is komt het uit China.

Haver

De haver voor onze havermout en havervlokken komt van vruchtbare Nederlandse bodem. Haver past heel mooi in het Nederlands klimaat en past ook heel mooi in een glutenvrij dieet. Wij zijn één van de initiatiefnemers van de Nederlandse glutenvrije haverketen. Onze haver komt dan ook uit deze keten. Enkel de haverzemelen komen uit Duitsland omdat wij deze helaas nog niet zelf kunnen maken.

Maïs

Onze mais komt uit Italië. De maïs die wij gebruiken is namelijk zoete maïs en deze wordt in Nederland niet voor menselijke consumptie geteeld.

Quinoa

Hoera! Trots dat we zijn – sinds kort verwerken we quinoa van Nederlandse bodem. Dat scheelt ontzettend veel foodmiles ten opzichte van Zuid-Amerikaanse quinoa! De meeste quinoa die je in de winkel vindt is niet volkoren; onze Nederlandse quinoa wel.

Rijst

Bij rijst denken we al snel aan Azië, maar niets is minder waar, de rijst voor onze rijstvlokken komt uit italië!

Teff

Teff importeren we uit Spanje. Ondanks dat dit gewas in Nederland wel geteeld wordt zijn er in Nederland nog geen telers die biologische teff verbouwen.