0

Waarom is haver zo gezond?

Haver, wij houden ervan. Met veel enthousiasme zien we dan ook dat haver steeds geliefder wordt. Waar het vroeger werd gezien als paardenvoer (niet geheel onterecht aangezien haver daadwerkelijk krachtvoer is.), zien we het nu terug in de hipste eettentjes, de allergezondste gerechten en natuurlijk bij jou aan de eettafel!

Vooral Nederlandse biologische haver heeft veel voordelen voor jou én het mileu, je leest er alles over in dit artikel!

Waarom heeft haver zo’n gezond imago?

De échte haver fans weten dit al lang, maar de voordelen even herhalen blijft natuurlijk leuk:

Haver is het meest bekend door de beta-glucanen die het bevat. Deze beta-glucanen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte wanneer je minimaal 3 gram per dag eet (in combinatie met andere voeding die laag is in verzadigd vet). Daarnaast verteert haverzetmeel ontzettend langzaam en in zijn geheel waardoor het suikers geleidelijk afgeeft aan het bloed. Hiermee kan haver de helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

Het gebruik van volkoren haverproducten kan zorgen voor een langdurig verzadigingsgevoel, waardoor de gewichtsbeheersing eenvoudiger wordt. Hierdoor zijn nieuwe gezondheidsclaims voor haver in ontwikkeling! Haver is het enige graangewas dat olie ophoopt in het zaad. Niet schrikken, want deze olie bestaat voor 80% uit onverzadigde vetzuren, waardoor haver mede bijdraagt aan het verlagen van de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten!

Maar, misschien wel het allergrootste voordeel: Haver bevat ontzettend veel vezels (waaronder ook de betaglucanen vallen). Deze vezels nemen vocht op waardoor er een voldaan gevoel ontstaat. Handig, want dit gevoel houdt lang aan. Een heerlijke kom havermout zorgt dus voor minstens een hele ochtend aan energie!

BRON

Er is altijd tijd voor haver!

3 minuten: Havermoutpap: De snelste manier om havermout te eten is rauw als topping bij je yoghurt, of het kort koken in een pannetje in water of (plantaardige) melk. Heerlijk romig én af te toppen met jouw favoriete fruit, noten, zaden of chocolade!

30 minuten: Baked Oats: een nieuwe trend die we veel terugzien. In feite bak je een cake van je havermoutpap in de oven. Wie wil er nu geen cake als ontbijt? Of als toetje of tussendoortje!

8 uur (2 minuten bereidingstijd): Overnight Oats: Overnight oats maak je door je haver in een kommetje met (plantaardige) melk of water een nachtje in de koelkast te zetten. Weinig afwas, weinig moeite, maar wel wat geduld hebben dus!

Naast de bovenstaande opties zijn er ontzettend andere veel recepten, wat dacht je van een havermout bananencake, haverpannenkoeken of een nasi van havergrutten?

Gezond, kleurrijk en smullen in één handomdraai!

De gezondheidsvoordelen zijn natuurlijk ontzettend belangrijk, maar het mag ook smaken! Een bordje havermoutpap saai? Nee hoor! Juist omdat de smaak zo neutraal is, kun je oneindig variëren.

Heb je ’s ochtends weinig tijd? Blijf je liever wat langer in bed liggen? Of ben je juist iemand die graag nieuwe dingen probeert? Dan zijn onze gloednieuwe porridge-mixen echt iets voor jou! Ze komen in drie smaken: Kurkuma & Appel, Blauwe Bes & Kaneel en Kokos & Framboos.

Al onze porridge-mixen zijn op natuurlijke wijze gezoet en zijn suikerarm. Er is geen gebruik gemaakt van kunstmatige smaakmakers of ingrediënten, we maken alleen gebruik van speciaal geselecteerde biologische noten, zaden, gedroogde vruchten en smaakmakers. Puur & (h)eerlijk.

Onze biologische porridge bevat naast havermout ook minimaal 15% haverzemelen; het gezondste deel van de graan. Daarnaast maken de haverzemelen de porridge extra romig. Yummy!

Met onze biologische porridge-mixen kan jij je dag beginnen met een lekker voedzaam ontbijt. Daarnaast zijn de porridges super easy te bereiden en is je ontbijt in een handomdraai klaar. Op dit moment hebben we 3 smaken. Kies jouw favoriete smaak of probeer ze allemaal!

Waarom kiezen voor biologische haver van Meesters van De Halm?

Volkoren met volledige voedingswaarden

Volkoren met volledige voedingswaarden: Al onze haverproducten zijn gemaakt van 100% volkoren haver. Hierdoor eet je dit graansoort met al zijn eiwitten, gezonde vetten, vitaminen, antioxidanten, mineralen én de flinke dosis vezels waar je zo lang verzadigd van bent.

Biologisch

Biologische haver zit bomvol goede voedingsstoffen omdat het de tijd heeft gekregen om op een natuurlijke wijze te groeien. Dit is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de aarde.

Unieke pletmethode, ultieme smaak

Granen kunnen geplet worden door ze eerst te stomen en daarna te pletten. Wij gebruiken een andere methode. Wij bevochtigen het graan eerst en laten het vocht in het graan trekken. Daarna wordt het graan verhit om het vervolgens te pletten. Op beide manieren wordt het graan verhit, maar onze methode zorgt voor een extra geroosterde smaak.

Van Nederlandse bodem

We gebruiken waar mogelijk Nederlandse biologische haver. Zo maken we minder food miles én zorgen we voor een mooier landschap met een hogere diversiteit.

Duurzaam geproduceerd in een korte keten

we waren een van de eerste Nederlandse bio-pioniers en op dit moment zijn we nog steeds de enige Nederlandse havermout producent. We hebben de productie vanaf de oogst tot en met het verpakken in eigen hand en produceren op 100% groene stroom. Daarnaast hergebruiken we de warmte die vrijkomt in het productieproces en worden reststroom producten gebruikt in de bio veeteelt.

Kies je voor onze haver? Dan geniet de aarde dus met je mee!