0

Alles over fytinezuur

Wat is fytinezuur?

Fytinezuur is een stof die van nature voorkomt in alle zaadachtige voedingsmiddelen zoals granen, bonen en noten. Ook kan fytinezuur gevonden worden in bepaalde groenten die onder de grond groeien, denk hierbij aan wortels en knollen.

Fytinezuur is een stof die van nature voorkomt in alle zaadachtige voedingsmiddelen zoals granen, bonen en noten. Ook kan fytinezuur gevonden worden in bepaalde groenten die onder de grond groeien, denk hierbij aan wortels en knollen.

Fytinezuur bevindt zich vooral in de buitenste lagen van granen en de formele benaming is fytaat. In de natuur is fytaat een bron van fosfor voor de kiemplant. Dat wil zeggen dat bij het ontkiemen van zaden het fytinezuur wordt afgebroken waardoor de fosfor vrij komt en het plantje dit als voedingsstoffen kan gebruiken om groot te groeien.

De mens maakt van zichzelf nauwelijks fytase aan en daarom kan het beter niet te veel gegeten worden omdat we dat in grote hoeveelheden niet kunnen verwerken.

Fytinezuur bindt zich aan onder andere aan calcium, magnesium, ijzer en zin. Wanneer fytinezuur zich bindt aan deze stoffen is dat onoplosbaar, dit betekent dat je lichaam deze stoffen niet meer op kan nemen en dus eigenlijk verloren gaan. Als je dus vaak voeding eet met een hoge waarde fytinezuur samen met bijvoorbeeld calciumrijke producten kan dit leiden tot een tekort aan calcium.

Is fytinezuur ongezond?

No worries! Uiteindelijk gaat het om een te grote hoeveelheid inname wil je echt de nadelen ervaren. Je zou bijna kunnen zeggen dat alles gif is, maar ook dat niets gif is – het ligt allemaal aan de dosis! Het met mate consumeren van fytinezuur kan geen kwaad. Gevarieerd eten is belangrijk en dat weten we – een bakje haver met noten is hartstikke voedzaam.

Welke voedingsmiddelen bevatten het meeste fytinezuur?

  • granen en zaden

  • koffie

  • noten en zaden

  • pure chocolade

  • peulvruchten

Wist je dat de hoeveelheid fytinezuur binnen hetzelfde product enorm kan verschillen? Een voorbeeld hiervan zijn amandelen: daar zijn gehaltes van 0,4% tot 9,4% aangetroffen!

Hoe verminder ik het fytinezuur in mijn voeding?

Wil je het fytinezuur dat je binnenkrijgt verminderen? Dit kun je doen op verschillende manieren:

  • door de voedingsmiddelen ruim een nacht te weken in water. Het is wel belangrijk om te weten dat het effect niet enorm is, en je ook andere voedingsstoffen onttrekt door het weken.

  • Ook kun je granen of noten laten ontkiemen, dit is zelfs erg gezond!

  • Koken en roosteren op een laag vuurtje.