0

6 tips om zelf mueslirepen te maken

Mueslirepen zijn het ideale tussendoortje voor elk moment. De schappen in de supermarkt staan er vol mee, maar wat zit er eigenlijk in? Door zelf je repen te maken weet je precies wat je eet. Daarnaast is het super leuk en gemakkelijk!

1. Een goede basis

Het hoofdbestanddeel van mueslirepen is natuurlijk: muesli. Kies daarom een muesli die je lekker vindt, dan zit de basis al goed. In de recepten in deze flyers gebruikten we onze biologische muesli’s met granen van Nederlandse bodem. Wist je dat wij maar liefst 8 verschillende soorten muesli hebben? Daarnaast hebben we ook nog 4- en 7-korenvlokken. Dat noemen wij eigenlijk geen muesli, omdat hierin geen noten, pitten, zaden of vruchten zitten, maar je kunt deze producten ook goed gebruiken om zelf mueslirepen mee te maken.

2. De binding

Om van de losse muesli echte mueslirepen te maken moet je een ‘plakstof’ toevoegen. Zoete ingrediënten zoals suiker, agavesiroop, dadels, ahornsiroop of honing werken daar erg goed voor. In de recepten in deze flyer gebruiken we onder verschillende soorten siropen en verschillende soorten gedroogd fruit. Mocht je de variant die wij gekozen hebben niet lekker vinden, dan kun je de siroop altijd vervangen door een andere siroop, stroop of honing. Hetzelfde geldt voor het gedroogde fruit. Daarnaast gebruiken we in veel recepten notenpasta’s en pindakaas. Ook deze ingrediënten zorgt voor een lekker plakkerig deeg, waardoor je mueslirepen niet uit elkaar vallen. Wij gebruiken onder andere pindakaas, gemengde notenpasta en cashewpasta, maar ook hier kun je altijd kiezen voor de notenpasta of pindakaas die jij zelf het lekkerste vindt.

3. De juiste bakvorm voor mueslirepen

De mueslirepen in deze flyer hebben we allemaal gemaakt in dezelfde bakvorm van 20×20 centimeter. Van dit formaat bakvorm kun je 6 tot 12 repen maken, afhankelijk van hoe groot je de repen snijdt. Is jouw bakvorm groter? Dan worden je repen waarschijnlijk wat platter. Met een kleinere bakvorm heb je juist dikkere repen. Om ervoor te zorgen dat je de mueslirepen gemakkelijk uit de bakvorm kun halen, raden wij aan bakpapier in de bakvorm te leggen. Zo kun je de repen met de randjes van het bakpapier omhoog tillen.

4. Stevig aandrukken

Na het zorgvuldig mengen van alle ingrediënten is het tijd om het mueslimengsel in de bakvorm te doen. Druk het mengsel goed aan in de vorm, zo kun je er laten mooie, stevige repen van snijden. Dit kan wat lastig zijn met het plakkerige mueslimengsel. Een tip is om de achterkant van een lepel een beetje nat te maken of in te smeren met wat olie. Zo plakt de muesli minder tegen de lepel en kun je met de lepel de muesli stevig in de vorm drukken.

5. Mueslirepen snijden

Het snijden van de repen kan soms lastig zijn. Ondanks dat er siroop of dadels in de recepten zit om de muesli goed aan elkaar te plakken, kunnen de repen wat los zijn en uit elkaar vallen. Om het snijden wat gemakkelijker te maken koelen we de repen voor het snijden even in de vriezer of koelkast. Ook helpt het om een scherp mes te gebruiken en het mes na elke snede even schoon te maken met een doekje of wat keukenpapier.

6. Mueslirepen bewaren

Bewaar je repen in een bakje met deksel. Wanneer ze vers zijn, zijn ze het lekkerste en knapperigste, maar je kunt de repen ongeveer een week in de koelkast bewaren. Wil je de repen echt langer bewaren, vries ze dan in. Op deze manier zijn ze enkele maanden houdbaar, maar ze verliezen hierdoor wel een beetje hun knapperigheid.

Mueslirepen recepten

Wil je na het lezen van deze tips meteen aan de slag om zelf mueslirepen te maken? Op onze website kun je een gratis flyer downloaden met 6 heerlijke recepten voor mueslirepen. Klik hier om de flyer te downloaden.