0

Dat noemen wij biologisch

Hoe biologisch is biologisch als je granen van ver weg haalt terwijl je het ook van dichtbij kunt halen? Onze telers komen zoveel mogelijk uit Nederland. Wij gaan niet voor het goedkoopste van ver weg, maar voor het lekkerste van dichtbij. Sommige granen kunnen niet in Nederland geteeld worden. Als dat het geval is halen we het graan van zo dichtbij mogelijk. Bij rijst is dat bijv Italië. En soms kan het ook zijn dat er door weersomstandigheden niet genoeg Nederlands graan is. Dan proberen we zo dicht mogelijk bij onze landsgrens graan te kopen. Al onze granen worden biologisch geteeld, dus zonder chemische synthetische bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest. Dat kan dankzij een goed bouwplan en met behulp van mechanische onkruidbestrijding en vooral met aandacht van de teler voor de bodem. Die granen verwerken we vervolgens in onze biologische graanpletterij tot heerlijke verse graanvlokken, muesli’s en granola’s. Eerlijk en puur. Dat noemen wij biologisch.

Aan de wieg van biologische voeding

In de jaren zeventig ontstonden de eerste initiatieven voor het milieuvriendelijk produceren van voedsel. Zo was er ook een groep graantelers die biologisch wilde gaan telen. Zij waren het niet eens met de manier waarop granen toen werden geteeld: met veel bestrijdingsmiddelen waarvan men niet wist wat voor gevolgen die zouden hebben voor de gezondheid van mens en milieu. Toen steeds meer boeren biologisch gingen telen, kwam ook de verwerking van deze granen op gang.

Eind jaren zeventig begon Harrie van Grinsven een biologische pletterij: De Halm. Daarmee stond De Halm aan de wieg van biologische voeding in Nederland. Lees hier ons hele verhaal.

Trotse drager van het EKO-keurmerk

Eko keurmerk en Europees biologo

Omdat onze granen volgens de strenge biologische regels worden geteeld en die vervolgens in onze pletterij worden verwerkt, mogen onze producten het EKO-keurmerk dragen. En daar zijn we best een beetje trots op. Om dit keurmerk te behouden, vinden er met regelmaat zowel bij ons, als bij onze leveranciers controles plaats door Skal.