0

Dat noemen wij biologisch

Hoe biologisch is biologisch als je granen van ver weg haalt terwijl je het ook van dichtbij kunt halen? Onze telers komen zoveel mogelijk uit Nederland. Wij gaan niet voor het goedkoopste van ver weg, maar voor het lekkerste van dichtbij. Sommige granen kunnen niet in Nederland geteeld worden. Als dat het geval is halen we het graan van zo dichtbij mogelijk. Bij rijst is dat bijv Italië. En soms kan het ook zijn dat er door weersomstandigheden niet genoeg Nederlands graan is. Dan proberen we zo dicht mogelijk bij onze landsgrens graan te kopen. Al onze granen worden biologisch geteeld, dus zonder chemische synthetische bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest. Dat kan dankzij een goed bouwplan en met behulp van mechanische onkruidbestrijding en vooral met aandacht van de teler voor de bodem. Die granen verwerken we vervolgens in onze biologische graanpletterij tot heerlijke verse graanvlokken, muesli’s en granola’s. Eerlijk en puur. Dat noemen wij biologisch.

Aan de wieg van biologische voeding

In de jaren zeventig ontstonden de eerste initiatieven voor het milieuvriendelijk produceren van voedsel. Zo was er ook een groep graantelers die biologisch wilde gaan telen. Zij waren het niet eens met de manier waarop granen toen werden geteeld: met veel bestrijdingsmiddelen waarvan men niet wist wat voor gevolgen die zouden hebben voor de gezondheid van mens en milieu. Toen steeds meer boeren biologisch gingen telen, kwam ook de verwerking van deze granen op gang.

Eind jaren zeventig begon Harrie van Grinsven een biologische pletterij: De Halm. Daarmee stond De Halm aan de wieg van biologische voeding in Nederland. Lees hier ons hele verhaal.

Trotse drager van het EKO-keurmerk

Eko keurmerk en Europees biologo

Omdat onze granen volgens de strenge biologische regels worden geteeld en die vervolgens in onze pletterij worden verwerkt, mogen onze producten het Europees biologisch keurmerk dragen. Om dit keurmerk te behouden, vinden er met regelmaat zowel bij ons, als bij onze leveranciers controles plaats door Skal.

Naast de Europese regels voor biologische producten produceren wij ook volgens de ekonormen. Ekonormen zijn concrete maatregelen voor extra duurzaamheid. Omdat wij aan deze voorwaarden voldoen mogen onze producten ook het EKO-keurmerk dragen. En daar zijn we best een beetje trots op.

Één van de ekonormen is onze lokale visie. Wij gaan voor het lekkerste van dichtbij in plaats van het goedkoopste van ver weg. Want hoe bio is bio als je producten van ver weg haalt omdat ze daar goedkoper zijn als ze ook in Nederland geteeld worden.

Duurzaamheidsdoelstellingen

Naast onze algemene bedrijfsdoelstellingen en kwaliteitsdoelstellingen hebben we ook nog een aantal duurzaamheidsdoelstellingen, namelijk:

  • Meer granen met herkomst Nederland verwerken.

  • Reststromen verder scheiden waarbij we zoveel mogelijk als food willen verwerken, daarna als feed, daarna als bron voor groene energie en dus zo weinig mogelijk als restafval willen afvoeren.

  • Bij het maken van onze producten werken we met aardgas. We willen de hoeveelheid gas die we jaarlijks verwerken per kg product zoveel mogelijk verminderen. Dit is niet van vandaag op morgen gerealiseerd. We zien dit dan ook als een lange termijn doelstelling.